Pohled z druhé strany: Iva Kyselová o e-kurzu „Nadaných“

Rádi bychom vám zprostředkovali krátké zamyšlení jedné z čerstvých absolventek nad právě zakončeným e-kurzem Tvorba a realizace individuálního vzdělávacího plánu (IVP) mimořádně nadaného žáka. Iva se s námi podělila o své zkušenosti z kurzu.

Iva Kyselová o kurzu:

Dlouho jsem si kladla otázku, kde začít… A začínat se má správně od začátku, ne? Takže začnu tím, jak jsem se ke kurzu dostala. Tam to vlastně všechno začalo. Brouzdám si tak po internetu, ostatně jako vždy, když mám spousty práce a nechce se mi do ní, a prohlížím si, co by se mi kde mohlo hodit.

Takto se dostanu i na stránky RVP. „A hele nějaký kurzy“, říkám si. „To by mohlo být dobrý.“ Následuje vášnivá diskuse s přítelem, který má obavy, jestli budu vše stíhat. Diskusi ukončuji s tím, že „to vlastně není závazná přihláška“. Třeba se ani do kurzu nevejdu. Ale opak byl pravdou.

úsměv

Přestože mám spousty práce na hrbu díky mému studiu na vysoké škole, několika školním projektům a dalších DVPP kurzům, rozhodnu se do kurzu přihlásit. Nechtějte vědět, co mi na to bylo řečeno doma… Ve škole bylo mé rozhodnutí přijato mnohem kladněji, s tím, že až kurz ukončím, budu mít na škole přednášku. (Mé první zalitování, že jsem se do kurzu přihlásila.)

A tak se začátkem září vydávám do Prahy, cestou zavaří autobusák motor, a tak přijíždím na úvodní setkání s hodinovou ztrátou (mé druhé zalitování). To, co jsem zameškala, naštěstí znám, protože jsem si zkoušela minikurz na stránkách RVP. Největším radostným zjištěním je pro mne to, že jsme skupina vyloženě ženská, to mne uklidňuje a můj stud jde na minimum. Naštěstí na mne úvodní setkání zapůsobilo natolik, že všechna předchozí litování šla stranou. Vydávám se domů. Aby toho nebylo málo, cestou zpět je velká havárka a já dorážím domů s dvouhodinovým zpožděním. Říkám si ale, že horší už to být nemůže. (A bylo tomu tak.)

Co se týká průběhu kurzu, můžu říct, že to bylo dobrý. Dobrý je za tři? Dobře – tak to bylo vynikající! Občas jsem byla v předstihu, občas pozadu, ale to se většinou odvíjelo od spousty aktivit okolo. Za sebe můžu říct, že se kurz dá s přehledem zvládnout, i když vás čeká práce, studium a někoho i děti. (Já mám jen přítele, ale vydá nejmíň za dvojčata!)

úsměv

Moc se mi líbilo členění kurzu, následnost kapitol i jednotlivých úkolů. Kurz mi dal i mnoho dalších popudů, kde mohu vyhledávat informace, ale především lidi, s kterými se mohu podělit o své zkušenosti a zeptat se jich, pokud mám s něčím problém. A to je podle mne největším přínosem studia ve skupině.

Mohu tedy říci, že kurz naprosto předčil má očekávání a jsem velmi ráda, že jsem se do něj přihlásila. A výzva pro ostatní: Kurzů je tu stále ještě dost, tak se toho nebojte! Naučíte se nové věci, a tím se budete cítit lépe, tedy aspoň já to tak mám. Už jsem v dalším kurzu…

Co vy?

Iva Kyselová